torsdag 26 april 2012

Habibbi och Hermus


Kiffe Kiffe Imorgon 

1.     Hon heter Doria och är femton år gammal. Bor i en förort utanför Paris med sin mamma. Hennes pappa har precis flyttat tillbaka till Marocko och gift om sig med en yngre kvinna. Doria är väldigt ensam och har inga nära vänner. Hon skyller mycket på andra för att hon tror att människorna runt omkring henne vill henne något ont. I boken så beskrivs hon som en mycket känslig person.

2.     Doria tycks inte gilla skolan så mycket och är inte så intresserad av skolan. Hon har det också ganska svårt i skolan.

”På grund av dig ligger det Franska kulturarvet i koma.” s.137

Den spydiga kommentaren fick hon av en lärare på grund av att hon inte var aktiv under lektionerna. Kommentaren sänker hennes självkänsla och självförtroende rakt ner i avgrunden.

3.     Chefen på Yasminas jobb kallar henne för Fatma bara för att hon är arab. Det är nedvärderande att inte veta de riktiga namnen på sina anställda.

En gång när Doria är ute och går på stan så står några tjejer vid ett gatuhörn. När de ser Doria pekar de på henne och skrattar och kommenterar hennes klädsel.

”Den där Schihont måste verkligen tycka att det är kul att kalla alla araber för Fatma, alla svarta för Mamadou och alla kineser för Ping Pong. Idioter hela bunten, enligt honom.

4.     Hamoudi är Dorias vän och den enda personen hon kan prata känslor med. Hamoudi tar inte livet så seriöst och gör lite som han vill. Senare i boken börjar han ta mer ansvar för sig själv och ”lugnar ner sig”. Sättet be beter sig på mot varandra är syskonaktigt. Doria tycker om honom och gillar at umgås med honom.

5 kommentarer: