torsdag 26 april 2012

Hammarbulle och pet


1.      Beskriv huvudpersonen. Vad får vi veta om henne?
Hon är ursprungligen från Marocko men flyttade till Paris med sin mamma och pappa. Sedan stack hennes pappa tillbaks till Marocko och lämnade Doria och hennes mamma kvar i Paris. Allt för att få en fruktsammare kvinna.

Hon är inåtvänd och försiktig, är ensam och rädd för att andra människor vill henne någon ont. Inga bra vänner. Hon tycker inte om socialpersonalen som kommer hem till de. Personalen behandlar Doria och hennes mamma som om de inte kan någonting. De överdriver i sin beskyddarroll, och blir för personlig. Det gillar inte Doria.

2.     Vad har Doria för inställning till skolan, rektorn och lärarna? Besvara
frågan med hjälp av citat med sidhänvisning!
Doria gillar inte skolan. Hennes lärare är inte positiva till hennes resultat och hur hon presterar i skolan. Hon blir utsatt för nedvärderande uttalanden av lärare och rektor. Ett citat från Dorias Engelskalärare: ”På grrrund av dig liggerrr det frrranska kulturrrarrrvet i koma” s.137. Hon känner att alla är emot henne och att hon inte duger.

Att bara få negativ och rent av elak kritik av lärarna gör henne inte bättre i skolan. Hon blir inte arg för kritiken hon får. Hon erkänner att hon är dålig. Det här står på sid. 37 efter ett negativt omdöme från sin lärare. ”Visst är jag kass, men hon behövde inte ta i så”. Alltså tror hon att det är hennes fel. Mycket möjligt att hon tror det för att hon är invandrare.

3.     Ge  exempel på rasism som hon och hennes mamma möts av i vardagen. Återberätta minst två händelser/exempel med sidhänvisning.
Mannan städar på ett hotell. Hon är väldigt duktig på det hon gör och gör det ordentligt och snyggt. Hon har en väldigt låg lön som hon accepterar eftersom hon måste, för hon är fattig. Hon blir rasistiskt behandlad av sin chef som säger taskiga saker till henne. De kallar henne Fatima som en generalisering.

Socialarbetarna behandlar Doria och hennes mamma dåligt och som om de inte kan någonting själva.

4.     Vem är Hamoudi? Vad får ni för intryck? (Hur gestaltas han?)

Hamoudi är en vän till Doria. Han är ganska gammal, typ 28+ hehe. Doria tycker att Hamoudi är den enda personen som hon kan prata med. Han har suttit i fängelse, men är nu ute ur fängelset. Han är inne i en dålig krets med droger och langning. Doria vill att han ska skärpa sig och han försöker verkligen.

Hugo och pet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar